Amsterdamsche IJsclub

h_amsijsclub_970x300
Een prachtig en gewaardeerd item is de vitrinekast van de AMSTERDAMSCHE IJSCLUB. Een donatie die tot op heden een aanwinst is voor het museum.

De Amsterdamsche IJsclub is op 21 december 1864 opgericht en kan beschouwd worden als één van de oudste ijsclubs van Nederland. In de beginjaren beschikte de club nog niet over een vaste baan, maar werden er op verschillende locaties in de stad schaatswedstrijden georganiseerd : aan de Amstel bij ’t Kalfje, bij het Oude Tolhuisgat aan het IJ, op de Herengracht, in het Vondelpark en later zoals de vergunning van B&W destijds aangaf “op de wateroppervlakten tusschen de Paulus Potterstraat en de Hobbemakade” (kortom het huidige Museumplein). In de volgende fase verhuisde de AIJC naar een terrein achter het Olympisch Stadion, de toegangsweg kreeg later de toepasselijke naam IJsbaanpad. In 1987 zag de AIJC de erfpacht van haar terreinen helaas niet verlengd, waardoor de baan ter ziele ging.

In de vitrine zijn o.a. de oprichtingstatuten van de Amsterdamsche IJsclub, veel historisch materiaal in de vorm van voorwerpen en akten.